Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Προβολές στο ΤΡΙΑΝΟΝ

Τo Εθνικό Θέατρο συναντά το Κέντρο Κινηματογράφου στο ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter Image

Με την προβολή δύο κλασικών ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης και Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα την Δευτέρα 23 Μαρτίου συνεχίζονται οι προβολές (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER. Η προβολή των ντοκιμαντέρ γίνεται με αφορμή την θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ο χορός της μοναχικής καρδιάς» του Ακύλλα Καραζήση, που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.
Μετά την προβολή της ταινίας ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο Ακύλλας Καραζήσης και οι ηθοποιοί της παράστασης θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Λίγα λόγια για τις ταινίες
Η Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης και Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα αποτελούν σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντά για τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία.
Η Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης γυρίστηκε το 1976, με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας της Χαϊδελβέργης, και δύο χρόνια αργότερα, το 1978, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γυρίζει τον Γιώργο απο τα Σωτηριάνικα που είναι η προσωπική ιστορία ενός νεαρού Έλληνα που εγκατέλειψε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 το χωριό του, τα Σωτηριάνικα της Μάνης, και βρέθηκε στην Χαϊδελβέργη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Χρόνια αργότερα, επιτυχημένος ιδιοκτήτης εστιατορίου, μιλά για τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, τις δυσκολίες προσαρμογής σε μια ξένη χώρα και για το τίμημα της «επιτυχίας». H ταινία επιχειρεί να προσδιορίσει και να καταγράψει τις διαφορετικές απόψεις που συνιστούν και συντηρούν το μύθο της ελληνικότητας.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο χορός της μοναχικής καρδιάς του Ακύλλα Καραζήση που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, είναι μια διαφορετική, λυρική αλλά και συγχρόνως ανατρεπτική προσέγγιση στο θέμα του ξένου, της ζωής μακριά από την πατρίδα και της αναζήτησης ταυτότητας σε ένα διαφορετικό τόπο. Ο Ακύλλας Καραζήσης, γράφει, σκηνοθετεί και παίζει σε μια παράσταση όπου η μουσική συνδέεται οργανικά με την εξέλιξη της δράσης. Μαζί του εμφανίζονται οι: Ευθύμης Θέου, Γιώργος Κοζομπόλης, Θεανώ Μεταξά, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ζωή Σίλατ, Μαρία Σκουλά, Γιώργος
Τζαβάρας και η Λόλα Τότσιου.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

© 2000 - 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: