Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Συνάντηση με κα Αριστέα 16.3.09

Μία από τις παλιές κατοίκους της Κυψέλης είναι η κα Αριστέα ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση το 1950 μόλις παντρεύτηκε. Θυμάται τα παλιά δυόροφα σπίτια που υπήρχαν στη γειτονιά γεμάτα λουλούδια και δέντρα μπροστά.

Η Κυψέλη τότε ήταν η καλύτερη συνοικία της Αθήνας μετά το Κολωνάκι. Η ιστορία της αντιπαροχής κατέστρεψε την όμορφη συνοικία. Σε καμιά πρωτεύουσα της Ευρώπης μας λέει δεν γκρέμισαν την παράδοση τους για να κτίσουν πολυκατοικίες.
Με κάθε σπίτι παλιό που γκρεμιζόταν η κόρη της έκλαιγε, μας εκμυστηρεύεται. Οι νέες πολυκατοικίες ήταν άσχημες αρχιτεκτονικά & δεν είχαν οι περισσότερες καμία πρόβλεψη για ακάλυπτο η κήπο.

Η Φ. Νέγρη ήταν ρέμα προπολεμικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στον πατέρα της, που ήταν έμπορος από το Αγρίνιο και ερχόταν στην Αθήνα για δουλειές, πωλούσαν όλο το ρέμα (τη σημερινή Φωκίωνος) για 50.000 δραχμές!!!

Η άνω Κυψέλη δεν υπήρχε καθόλου σαν συνοικία εκτός από ελάχιστα διάσπαρτα αυθαίρετα κτίσματα. Μας απαριθμεί τους παλιούς κινηματογράφους που υπήρχαν στη γειτονιά Κυψελάκι (τώρα parking) Kυψέλη (τώρα super market) Roxy, Κολοσαίο κλπ και πολλά θέατρα.

Στο ισόγειο και υπόγειο της πολ/κίας της μένουν αρκετοί ξένοι. Σε ερώτηση για την σχέση της με τους μετανάστες αναφέρει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα και αντίθετα με ότι θα περιμέναμε ν' ακούσουμε αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια όταν γυρίζει με το ταξί το βράδυ και το ψιλικατζίδικο, που έχουν μαύροι στο ισόγειο, είναι ανοικτό.

Το διαμέρισμα είναι ένα μεγάλο φωτεινό ρετιρέ με τζάκι και ένα πιάνο στη γωνία. Η βεράντα είναι πλημμυρισμένη με γλάστρες γεμάτες λουλούδια (πανδαισία χρωμάτων) και 2 λεμονιές.
Εξαιρετικός λόγος, συγκροτημένη σκέψη, και ωραίες απόψεις για την γειτονιά της.


Νομίζω έχουμε άλλον ένα ενδιαφέροντα χαρακτήρα για την ταινία μας.


Στη συνάντηση ήταν και η Marie Noele.

Φιλικά

Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: