Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Στην Αθήνα το 11 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Από 26 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στο ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter Κοδριγκτώνος 21 (ύψος Πατησίων 101) ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ. 210 8215469
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε σε μεγέθυνση το πρόγραμμα:



Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να διαβάσετε λίγα λόγια για την κάθε ταινία:





Για πρώτη φορά στην εντεκάχρονη διαδρομή του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα επισκέπτεται την Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ, μιας τέχνης που διερευνά τα πολλαπλά πρόσωπα της ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα.

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης -μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- θα δώσει δυναμικό «παρών» στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2009, με μια ενδεικτική επιλογή από το φετινό του πρόγραμμα.


Συνολικά 26 ντοκιμαντέρ, σκιαγραφούν το σύγχρονο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, καταγγέλλουν την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών, αφηγούνται οικουμενικές ανθρώπινες ιστορίες, αγωνιούν για το μέλλον του πλανήτη μας, αποκαλύπτουν όσα κρύβονται κάτω από τους πηχυαίους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. Με άλλα λόγια, προτρέπουν τον θεατή να προβληματιστεί, να ενεργοποιηθεί, να δράσει.

Ταινίες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία, την Ινδία, το Βέλγιο, το Μεξικό, την Γερμανία και φυσικά ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο της εγχώριας παραγωγής ντοκιμαντέρ, καλούν τους θεατές να περιηγηθούν στα απρόβλεπτα μονοπάτια της ανήσυχης τέχνης του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες του προγράμματος

  1. Ο Κόκκινος Αγώνας, Chao Gan, Κίνα
  2. Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ, Παύλος Τσιάντος, Ελλάδα
  3. Σέλια η βασίλισσα, Joe Cardona, Mario de Varona, ΗΠΑ
  4. Εθνικός Κήπος, Απ.Καρακάσης, Ελλάδα
  5. Bells, Threads & Miracles, Μαριάννα Οικονόμου, Ελλάδα
  6. Οδύνη: Μικρές Ιστορίες Ανεργίας, Γιώργος Ζέρβας, Ελλάδα
  7. Ασωτοι Γιοι, Kimberly Reed, ΗΠΑ
  8. Αντουάν, Laura Bari, Καναδάς
  9. Φλερτάροντας την Κόντι, Sebastian Doggart, ΗΠΑ
  10. Bombing, Aγγ.Αθανασόπουλος, Δ.Νικολόπουλος
  11. Ρυθμοί και Ρίμες, Νίκος Σκαρέτζος
  12. Η Ζωή στους βράχους, Αλ.Δημητρίου, Ελλάδα
  13. Κεϊσκαμα - Μια ιστορία αγάπης, Miki Redelinghuys, Ν.Αφρικη
  14. Ο Παράδεισος της Σάντρα, Marianne Roussy, Γαλλία
  15. Personna non Grata, Fabio Wuytack, Βέλγιο
  16. Φίλο και Μαρίνα, Καλλιόπη Λεγάκη, Ελλάδα
  17. Λουόμενοι, Εύα Στεφανή, Ελλάδα
  18. Αγριο Φως: Όταν το πνεύμα συναντά τη δράση, Velcrow Ripper, Καναδάς
  19. Τα παιδία της Πυρας, Rajesh S. Jala, Ινδία
  20. Αγαπητέ Ζάκαρι: Γράμμα σ' ένα γιο για τον πατέρα του, Kurt Kuenne, ΗΠΑ
  21. T 4 Trouble and the self admiration society, Δημήτρης Αθυρίδης, Ελλάδα
  22. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, Σταύρος Ψυλλάκης, Ελλάδα
  23. Ο Θ.Αγγελόπουλος γυρίζει την Σκόνη του Χρόνου, Ν.Λυγγούρης, Γερμανία
  24. Charisma X- Iannis Xenakis, Έφη Ξηρού, Ελλάδα
  25. Τομέας 60: Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον, Jon Alpert, Matthew O'Neill, ΗΠΑ
  26. Τρία τάματα για τρεις ψυχές, Diego Rivera Kohn, Μεξικό
Με αισιόδοξα μηνύματα έπεσε η αυλαία
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 07:00
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, η αυλαία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. To Φεστιβάλ, με αυξημένη φέτος την προσέλευση θεατών -που ξεπέρασαν τους 40.000-, συγκαταλέγεται πλέον -μαζί με αυτά του Άμστερνταμ και της Λειψίας-, στα σημαντικότερα της Ευρώπης.
Το αφιέρωμα «Αφρική εκ των έσω» βρέθηκε στο επίκεντρο, προσελκύοντας -πρώτη φορά στη διοργάνωση-, εκπροσώπους του CNN. Οι καλύτερες φετινές ταινίες θα ταξιδέψουν στην ελληνική επικράτεια, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθούν στην Αθήνα, από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.

Η απονομή των βραβείων, ξεκίνησε με αυτό της WWF -καλύτερη ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον»-, που κέρδισε το «Αργό πετρέλαιο» του Τζο Μπέρλιντζερ.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας -καλύτερη ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα»-, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» του Άντερς Έστεργκααρντ.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» -που αντιστοιχεί σε τηλεοπτική προβολή, έναντι ποσού 3.000 ευρώ-, απέσπασε ο «Άλλος πλανήτης», του Φέρεντς Μολντοβάνιι.

Τη νέα διάκριση, «Βραβείο Doc On Air» της ΕΡΤ, που αφορά στην καλύτερη πρόταση διεθνούς συμπαραγωγής που συμμετείχε στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, - με έπαθλο 7.000 ευρώ- κέρδισε το «Rush for life» της Κέιτ ΜακΝότον.

Ακολούθησαν οι διακρίσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, για καλύτερη ελληνική και ξένη παραγωγή. Τα βραβεία απέσπασαν η ταινία «Λουόμενοι», σε σκηνοθεσία της Εύας Στεφανή, και το ντοκιμαντέρ «Άσωτοι γιοι», της Κίμπερλι Ριντ.

Ακολούθησε η απονομή των τεσσάρων βραβείων κοινού, με χορηγό -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τα δύο Βραβεία αφορούν ταινίες άνω των 45' -μία ελληνική και μία ξένη- και συνοδεύονται από έπαθλα 4.000 ευρώ, ενώ τα δύο -αντίστοιχα- Βραβεία ταινιών κάτω των 45', συνοδεύονται από έπαθλα 2.000 ευρώ. Για τις ελληνικές παραγωγές, τα ποσά αυξήθηκαν κατά 26.000 και κατά 18.000 ευρώ, αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη.

«Κάθε ντοκιμαντέρ καθρεφτίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, μέσα από τις οποίες έχει προκύψει», είπε μεταξύ άλλων, ο Απόστολος Καρακάσης παραλαμβάνοντας το βραβείο του κοινού, καλύτερης ελληνικής παραγωγής άνω των 45', για την ταινία του «Εθνικός Κήπος».

Καλύτερη ελληνική παραγωγή κάτω των 45', ψηφίστηκε η ταινία «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Έλλης Ζερμπίνη, που καταγράφει την πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη.

Βραβείο κοινού ξένης παραγωγής άνω των 45', κέρδισε το «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα», ενώ καλύτερο ντοκιμαντέρ κάτω των 45', αναδείχθηκε το «Άνθη της Ρουάντα», του Νταβίντ Μουνιόθ.

Κλείνοντας την τελετή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης -μεταξύ άλλων- ανέφερε, ότι απεδείχθη πως το ντοκιμαντέρ έχει και εμπορικές δυνατότητες, αλλά κυρίως ότι μπορεί να μας κάνει καλύτερους σκεπτόμενους πολίτες.

Βραβεία

Βραβείο Κοινού - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορά σε ταινίες άνω των 45' απονέμεται

i. «Εθνικός Κήπος» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση.

ii. «Βίντεο Βιρμανία-Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» (Δανία) σε σκηνοθεσία Αντερς Εστεργκαρντ.

Βραβείο Κοινού - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45' απονέμεται

i. «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» σε σκηνοθεσία Ελλης Ζερμπίνη.

ii. «Ανθη της Ρουάντα» (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Νταβίδ Μουνιόθ.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

i. «Λουόμενοι» σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή.

ii. «Ασωτοι γιοι» (ΗΠΑ - Μεγ. Βρετανία) σε σκηνοθεσία Κίμπερλι Ριντ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3

«Αλλος πλανήτης» (Ουγγαρία) του Φέρεντς Μολντοβάνιι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ

«Rush for life» (Mεγ. Βρετανία) της Κέιτ ΜακΝότον.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

«Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» (Δανία) σε σκηνοθεσία Αντερς Εστεργκαρντ.

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

«Αργό πετρέλαιο» (ΗΠΑ - Εκουαδόρ - Μεγ. Βρετανία) του Τζο Μπέρλιντζερ.


1 σχόλιο:

Alexandros είπε...

Τι ωραία που θα ήταν να εξασφάλιζε ο Δήμος μία βραδυά με ταινίες από το Φεστιβάλ για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο Ντοκιμαντέρ...