Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Πρόταση Δημήτρη

ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ


Πιθανός τίτλος «Κυψέλη: Το χθές και το Σήμερα» ή «Η μεταμόρφωση μιάς συνοικίας»


Η ταινία ξεκινά με την (τον) ηλικιωμένο Πρωταγωνιστή μας. Να μιλά για την ζωή του και τις αναμνήσεις του για την Κυψέλη. Γίνεται flash back  στην Παιδική του ηλικία και ανάλογα με την περιγραφή της περιοχής που διηγείται μαντάρουμε αρχειακό υλικό.

Παράλληλα στην αγορά στην Φωκίωνος Νέγρη συναντάμε μετανάστη Β γενιάς (έφηβος?) και μας ξεναγεί στην σύγχρονη Κυψέλη και τα στέκια που συχνάζει  ενώ γίνεται κινηματογράφηση και των χώρων περιήγησης.

Στο μονταζ θα μπορούσε να γίνει παράλληλη  συραφή των σημείων αναφοράς για το χθές  και το σήμερα πως ήταν πριν και πως τώρα.

Σε κάποια από τις εκδηλώσεις στην παλιά Αγορά μπορεί να συμμετέχει  και το τμήμα μας.

*Πιθανή Συνέντευξη από Πολεοδόμους, Δημοτικούς Σύμβουλους για το μέλλον της Περιοχής…

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

 

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ

Παλιό Νεοκλασσικό  εσωτερικό παλιού αστικού σπιτιού. Η ταινία ξεκινά με τον/την πρωταγωνίστρια μας  (η  ζευγάρι ηλικιωμένων αστών) να αφηγείται… «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη... ή «Μένω στην Κυψέλη τα τελευταία 25 χρόνια…….

Κοντινό πλάνο και περιήγηση  μέσα στο σπίτι ζοομ σε παλιές φωτογραφίες και στα μέρη που περιγράφει από παλιό αρχειακό υλικό….Καρτ Ποστάλ ή ταινίες (π.χ. Φωκίωνος Νέγρη, Πλατεία Κανάρη, Παλιά Θέατρα-Κινηματογράφοι)

 

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Παράλληλη αφήγηση με κίνηση στους δρόμους της Κυψέλης της ζωής του σήμερα του άλλου πρωταγωνιστή μας. Νεαρός μετανάστης Β’ γενιάς. Απόγευμα. Κατεβαίνουμε από Πλατεία Κανάρη την Φωκίωνος.

Μας ξεναγεί στα στέκια του η κάμερα ακολουθεί την κίνηση στους δρόμους. Σταματά  και  συναντά τους φίλους του. Βαδίζουν μαζί στους στενούς δρόμους της γειτονιάς.

 

ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ

ΒΡΑΔΥ Έξω από τα θέατρα της οδού Κυκλάδων. Κόσμος περιμένει να βγάλει ειστήρια για το Θέατρο.

Ο νεαρός μετανάστης μας και παρέα του σταματούν λίγο στην είσοδο των Θεάτρων 

Και συνεχίζουν το δρόμο τους για το Ιnternet Café. 

Επιστροφή  στο σπίτι του (εσωτερικό σπιτιού)


ΣΚΗΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙ ο  πρώτος ήρωας μας ακολουθεί τη δική του διαδρομή Ψώνια στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς που  εργάζεται  μετανάστης (απο Αλβανία?) 

Βόλτα στην πλατεία (Αγ. Γεώργιος?) & συνάντηση  με τους φίλους του. Καφενείο Παραδοσιακό. και συζήτηση με τους φίλους η φίλες (ανάλογα με το φύλο του ήρωα-ηρωίδας) για τα παλιά.  

Η Καμερα παρακολουθεί και την κίνηση στους δρόμους μικροπωλητές, παιδιά που παίζουν. Πολυχρωμο πλήθος από  διαφορετικές εθνότητες…….. και η καθημερινότητα στους δρόμους…

Έχω στο μυαλό μου τον γρήγορο τρόπο  κινηματογράφησης (για τα εξωτερικά γυρίσματα) την ταινία «ΑΜΕΛΙ». Και ανάμικτο ΜΟΝΤΑΖ  παράλληλων διηγήσεων των 2 πρωταγωνιστών μας με ενδιάμεσες παραμβολές  της καθημερινότητας  (μέρα και νύχτα)


*ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ –ΑΦΑΙΡΕΣΗ σκηνών και προτάσεων για όποιον ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στην τελική πρόταση….

την ώρα που προσπαθούσα να συντονίσω τη σκέψη μου για το σενάριο μπήκα σε side που μας έστειλε η Ελένη Μεσσήνη & είδα την  ταινία «Οδός Παναγή Τσαλδάρη - Πειραιώς» 5 λεπτη ταινία χωρίς λόγια και βασικούς πρωταγωνιστές που θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για άλλη πρόταση σεναρίου…… ή προσθήκη στο τελικό που θα επιλέξουμε…… Για όποιον θέλει να δει την ταινία:  "http://www.t-short.gr/Kyr/play.asp?size=l&ID=5&lang" 

Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: