Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μια απρόσμενη επίσκεψη στη Κυψέλη (2.1.2009)

Παρασκευή βραδάκι μαζευτήκαμε ο Δημήτρης, η Άννα, η Μαρία, η Αριστέα, η Ελένη και η Αναστασία να κάνουμε μια βόλτα στη Κυψέλη. Περπατήσαμε τη Φ. Νέγρη προς την πλατεία Κανάρη όπου οι κούνιες ήταν γεμάτες από παιδιά. Κατεβήκαμε την Καλλιφρονά κι αυθόρμητα ο Δημήτρης κανόνισε μια επί τόπου επίσκεψη σ΄ ένα φίλο του, τον Τάκη, διακοσμητή που ζει εδώ και είκοσι χρόνια στη Κυψέλη. Με μεγάλη χαρά μας δέχτηκε στο σπίτι του και μας μίλησε για αυτό και τη Κυψέλη και είπαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.   


Χρόνια τώρα ανακαινίζει ένα διατηρητέο διόροφο νεοκλασσικό με μεράκι και κυρίως προσωπική εργασία. Η είσοδος του σπιτιού έχει δυο-τρία ψηλά και στενά μαρμάρινα σκαλοπάτια καθότι το σπίτι χτίστηκε πριν κατασκευαστεί ο δρόμος. Μπαίνοντας στο προθάλαμο διακρίνουμε την ευρυχωρία ενός νεοδιαμορφωμένου ενιαίου χώρου των άλλοτε επιμέρους δωματίων.  Τα λευκά γύψινα ανάγλυφα  στα ταβάνια είναι εντυπωσιακά. Το κόστος τους ανέρχεται όσο και η αξία του σπιτιού. Κυκλικοί κίονες στέκονται στο καθιστικό και τα παράθυρα γοητεύουν. Η θέα τους στο δρόμο με τα μικρά μπαλκόνια είναι η αγαπημένη του και τον ευχαριστεί. Η τέχνη βρίσκεται παντού στο χώρο συνδιάζοντας το νεοκλασσικό με μοντέρνα στοιχεία. 


Μιλά με πολύ αγάπη για την συνοικία της Κυψέλης. Συνδέται μαζί της από τις εξόδους των εφηβικών του χρόνων ενώ ίδιος έμενε στην Καλλιθέα. Υπήρχαν θέατρα, σινεμά, disco, bar και ήταν το καλλιτεχνικό στέκι εκείνης της  εποχής. Αναβιώνει στη μνήμη του ζωντανά η σημερινή «νεκρή» Στοά του Broadway γεμάτη καλά βιβλιοπωλεία, μαγαζιά με δίσκους και μουσικά όργανα. Οι φίλοι του, οι παρέες του είναι στη Κυψέλη και έτσι έρχεται να ζήσει εδώ. Θυμάται απο τη μια την Ίλυα Λυβικού, ηθοποιό, να βγαίνει κατάλευκα ντυμένη σαν αριστοκράτισα  και από την άλλη συγγραφείς όπως το Χωμενίδη, Μεταξόπουλο να μένουν στην περιοχή. Νιώθει με την αγάπη του ότι όλα μπορεί να τα προστατεύσει και να διατηρήσει. 


Η άποψη ότι «όλα είναι κακά» σε μια περιοχή γκετοποιεί τησυνοικία με στόχο να αποδυναμώσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της και τυχόν χρηματοδοτήσεις να προσανατολιστούν αλλού.  Γι’ αυτό διαφωνεί με αυτή την άποψη. Παρολ’ αυτά, συμφωνεί με τη περιγραφή της τοπικής εφημερίδας «Τα νέα της Κυψέλης»  ότι: « Η Κυψέλη είναι παράδεισος το πρωί και μπουρδέλο το βράδι ». Όσο για το αν η παρακμή της Κυψέλης οφείλεται στην είσοδο των μεταναστών ή όχι το μέλλον θα δείξει μας λέει αν και χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως ξενόφοβους και όχι ως ρατσιστές. Εξηγεί ότι οι μετανάστες ή η περιοχή δεν είναι ο λόγοι που νιώθουν επιθετικότητα οι Έλληνες. Βγάζουν επιθετικότητα γιατί βρίσκονται σε διαρκή άμυνα λόγω ανεργίας, βιοπορισμού κτλ.  


Στη συνέχεια αναφέρει ότι στη συνοικία της Κυψέλης υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές γι’ αυτό υπάρχουν και αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα,  προς τη οδό Κυθήρων, Αστυπάλαιας κτλ βρίσκεται αναβαθμισμένη περιοχή με μονοκατοικίες και πράσινο. Του ιδίου του αρέσει η γειτονιά προς τη Λ. Αλεξάνδρας.


Ως σημαντικά μειονεκτήματα της συνοικίας της Κυψέλης θεωρεί ότι είναι ο θόρυβος των αυτοκινήτων και η έλλεψη πεζοδρομίων.  Μας επισημαίνει ότι  ανάπλαση του πεδίου του Άρεως δεν έχει προχωρήσει παρόλο τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Σχετικά με τη Δημοτική Αγορά προτιμά να γίνει οτιδήποτε άλλο παρά να μείνει έτσι όπως έχει. Τέλος, επιθυμεί να δει τη περέμβαση της πολιτείας για περισσότερη αστυνόμευση και φροντίδα για την περιοχή. 


(κείμενο από την Αναστασία)


Δεν υπάρχουν σχόλια: