Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Πρόταση Νικήτα (1)

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 

 

Η ιδέα περιλαμβάνει τρεις βασικούς χαρακτήρες. (όλοι τους είναι υπαρκτοί)

Ο πρώτος χαρακτήρας είναι μια μεγάλη γυναίκα πάνω από 90 χρόνων η οποία είναι στην Κυψέλη από τη δεκαετία του 1950.

Η συγκεκριμένη αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (κάνει αιμοκάθαρση 2 φορές τη βδομάδα ) και μένει στο πατρικό της μαζί με την Γεωργιανή οικιακή βοηθό της.

Η οικιακή βοηθός, 25--30 ετών, αποτελεί το δεύτερο χαρακτήρα, παραμένει με τη γιαγιά έξι μέρες τη βδομάδα, πλην της Κυριακής που έχει ρεπό.

Ο τρίτος χαρακτήρας είναι ο ανιψιός, 42 ετών, υπάλληλος στο ΕΜΠ και κάτοικος της Κυψέλης από τη γέννηση του μέχρι σήμερα.

 

Αυτό που έχω στο μυαλό μου ως πλάνο αφήγησης είναι από τη μία πλευρά οι διηγήσεις της γιαγιάς για  την παλιά Κυψέλη (στατικά πλάνα, μέσα στο σπίτι καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα) ενώ από την άλλη θα έχουμε τον ανιψιό τον οποίο θα παρακολουθούμε στις βόλτες του στη Κυψέλη. (θα μπορούσαμε να έχουμε πλάνα στα οποία να βλέπουμε τον ανιψιό σε διάφορα σημεία της Κυψέλης και από πάνω να ακούγονται διηγήσεις της γιαγιάς για τα συγκεκριμένα  μέρη ή απλά  διηγήσεις της για την Κυψέλη.)

 

Ένα άλλο σημείο που πιστεύω πως θα είχε ιδιαίτερη σημασία είναι να παρακολουθήσουμε τη σχέση γιαγιάς – οικιακής βοηθού. Σημαντικά σημεία κατά την άποψη μου είναι  τα εξής: 

  1. Προετοιμασία φαγητού ή και παρακολούθηση γεύματος
  2. Επίσκεψη στο νοσοκομείο για την αιμοκάθαρση
  3. Προετοιμασία γιαγιάς για ύπνο
  4. Στιγμές που η οικιακή βοηθός μένει μόνη όταν κοιμηθεί η γιαγιά
  5. Όταν η οικιακή βοηθός πηγαίνει για ψώνια

 

Επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνέντευξη της οικιακής βοηθού για το πως βλέπει τη καθημερινότητα της στη Κυψέλη.

 

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια νυχτερινά πλάνα από τις εξορμήσεις του ανιψιού στη νυχτερινή Κυψέλη καθώς και τις συναντήσεις του με την παρέα του η οποία αποτελείται κυρίως από μεγάλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν να μας πουν αρκετά πράγματα τόσο για την Κυψέλη όσο και οι ίδιοι σαν προσωπικότητες (δευτερεύοντες χαρακτήρες). ( Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης μας με τον ανιψιό προτείνω να χρησιμοποιηθούν παραπάνω από μία κάμερες. Μία να παρακολουθεί το χαρακτήρα μας και άλλη μία ή περισσότερες  το τι συμβαίνει γύρω του.)

 

Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποια σημεία αναφοράς της περιοχής και να οδηγήσουμε το χαρακτήρα μας (ανιψιός) προς αυτά χωρίς βέβαια να τον αποτρέψουμε να μας παρουσιάσει και αυτός κάτι  που μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Απλά καλό θα ήταν να αναδειχτούν κάποια σημεία-μέρη που υπάρχουν μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή και την ξεχωρίζουν από άλλες γειτονιές της Αθήνας.

 

Για το τέλος ομολογώ πως δεν έχω καταλήξει.

Θα μπορούσε να είναι μια σκηνή όπου συνυπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες ,γύρω από ένα τραπέζι τρώνε παρέα, συμβολίζοντας την ομαλή συνύπαρξη διαφορετικών γενεών, διαφορετικών ανθρώπων στη Κυψέλη.

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε με τον ανιψιό και μια θεώρηση-άποψη για την Κυψέλη του σήμερα. (Εδώ θα μπορούσε να είναι μια σειρά από πλάνα χωρίς λόγια πλαισιωμένα με μουσική ή με φυσικούς ήχους).

 

Ως προς τον ακριβή  σχεδιασμό της ιστορίας...βοηθήστε όλοι !!!!!!!!!!!!!!!

1 σχόλιο:

Dimitris Ballios είπε...

Νικήτα πολύ καλό το σενάριο. Πράγματι έχει πάρα πολλά κοινά με την δική μου πρόταση, και της Marie-Noelle. Η διαφορά είναι ότι εγώ δεν έχω βρεί τα πραγματικά πρόσωπα, οπότε δουλεύουμε περισσότερο πάνω στην δική σου ιδέα. Είμαι μέσα για την ολοκλήρωση του σεναρίου.

Δημήτρης Μπάλλιος