Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Συνειρμός Βαβέλ - Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Ημέρας "Βαβέλ" και το Ερευνητικό Πρόγραμμα "Διαπλεκόμενες καθημερινότητες και χωροκοινωνικές μεταβολές στην πόλη. Μετανάστριες και ντόπιες στις γειτονιές της Αθήνας" διοργανώνουν την ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση Μετανάστευση, φύλο, αστικός χώρος, ψυχική υγεία: Αντανακλάσεις στη μεταβαλλόμενη καθημερινότητα της γειτονιάς. Η περίπτωση της Κυψέλης την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008, στις 19.00΄, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).

Με κοινό πεδίο συνάντησης την Κυψέλη, επιστήμονες και επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία – αρχιτεκτονική, πολεοδομία, κλινική και κοινωνική ψυχολογία, κοινωνική ψυχιατρική – θα συζητήσουν το ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστριών και μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας και τις μεταβολές που συμβαίνουν στα πολλαπλά επίπεδα του χώρου – προσωπικού και κοινωνικού.

Αποσκοπώντας στην προσέγγιση -μέσα από μία άλλη ματιά- της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας στην οποία ζούμε και στον τρόπο που αυτή η μεταβολή αντανακλάται ( και αντανακλά) στα βιώματα των ανθρώπων, οι διοργανωτές αναμένουν την ενεργή συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών της Αθήνας και των γειτονιών της, για έναν γόνιμο διάλογο στο πρωτότυπο -και συνάμα καθολικά υπαρκτό- αυτό θέμα.

Σε μια πολιτεία που αδυνατεί ακόμη και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη μεταβαλλόμενη Αθήνα, σε μια κοινωνία που βιώνει αμήχανα τις καθημερινές αλλαγές της γειτονιάς, ο δημόσιος διάλογος για τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα αποτελεί την απαρχή της κατανόησης και της αναζήτησης κοινού τόπου συμβίωσης.

 

Το Κέντρο Ημέρας “Βαβέλ” είναι μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες. Λειτουργεί στην Κυψέλη (Μηθύμνης 27Β) από τον Νοέμβριο του 2007. Ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ “Υγεία-Πρόνοια” 2000-2008. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ίδιου Υπουργείου.

 

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα "Διαπλεκόμενες καθημερινότητες και χωροκοινωνικές μεταβολές στην πόλη. Μετανάστριες και ντόπιες στις γειτονιές της Αθήνας" εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, το χρονικό διάστημα 2005-2007, στο πλαίσιο του προγράμματος Πυθαγόρας, του ΥΠΕΠΘ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ, μέτρο 4.2.1. Επιστ. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Ντίνα Βαΐου.


(έρευνα από την Ελένη)


Δεν υπάρχουν σχόλια: