Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

1η συνάντηση Ομάδας Έρευνας

Βρεθήκαμε αρχικά στην Δημοτική Αγορά. Μετά κάτσαμε σ' ένα μπαράκι και πίνοντας κάτι ζεστό αρχίσαμε να μιλάμε για τις διάφορες πλευρές που θα θέλαμε να ερευνήσουμε. Ακούστηκαν διάφορα που δεν μεταφέρονται εύκολα. 
Τα συνοψίσαμε στα ερεθίσματα και περιμένουμε κάποια δείγματα ενδιαφέροντος σας, άλλες οπτικές ή καινούργια. 
Μέχρι τότε μοιράσαμε μεταξύ μας τις παρακάτω ενότητες και βλέπουμε. Όσοι θέλουν να ενταχθούν και να βοηθήσουν στις υπάρχουσες ή να δημιουργήσουν καινούργιες ας το δηλώσουν.
Συγγνώμη για τις ατέλειες και τις ελλείψεις, αλλά το web design είναι απλά ένα χόμπυ μου. Κάθε παρατήρηση, σχόλιο ή βοήθεια είναι όλα ευπρόσδεκτα.

Προς ΕΡΕΥΝΑ:

Ιστορική οικιστική αναδρομή της Κυψέλης
Ο Θωμάς Παππάς έχοντας σπουδάσει κιν/φο και αρχαιολογία ανέλαβε να μαζέψει αρχικά υλικό από το δίκτυο. Πρώτη πηγή είναι που θα κοιτάξει είναι η βιβλιοθήκη της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου.

Θέατρα, Κινηματογράφοι
Η Ελένη Μεσσήνη πήρε πάνω της την έρευνα για τις παλιές αίθουσες που χάθηκαν, τις ταινίες που αναφέρονται σ' αυτές και κυρίως να βρει τους ανθρώπους, που γνωρίζουν το τι και πως. 

Εικαστικοί καλλιτέχνες. Εγκληματικότητα.
Η Αριστέα Καββαδία, ως δημοσιογράφος, ανέλαβε την εικαστική δράση στην Κυψέλη και την έρευνα για το πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας που υπάρχει στην περιοχή.

Βόλτα
Η Μαρίνα Γκατζώνη, με πολλά χιλιόμετρα στα πόδια της ως ορειβάτης, κρίθηκε ως  η καταλληλότερη να περπατήσει την περιοχή και να "χαζέψει" ανθρώπους και πράγματα. Οι παρατηρήσεις της θα μελετηθούν ανάλογα. Συνοδοιπόρος ο Α.Π. με κασετόφωνο για πιθανές συνεντεύξεις...

Μετανάστες (μικρομάγαζα, πωλητές, εκδηλώσεις)
Η  Νατάσσα Ξύδη, με σπουδές στο θέατρο και βιοπορισμό από την εκπαίδευση ανέλαβε την θεματική ενότητα των μεταναστών.

Λογοτεχνία, ποίηση
Η Αναστασία Τσαρούχα, δουλεύει σήμερα σε βιβλιοθήκη, θα ψάξει το κομμάτι των επώνυμων λογοτεχνών και ποιητών που πέρασαν από την Κυψέλη. Μας ενδιαφέρουν οι αναφορές τους στην Κυψέλη. Αυτά για το χθες. Για το σήμερα υπάρχει το παράδειγμα του Καλαφατίδη με το βιβλίο του "Μητέρες και γιοι", το οποίο διαδραματίζεται κυρίως στην Κυψέλη. 

Μια μελέτη 17 χρόνια στο συρτάρι
Ο Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος με την ιδιότητα του συμβούλου επιχειρήσεων ανέλαβε να ανασύρει από το συρτάρι την παλιά μελέτη (επί Τρίτση, αρχιτ. Μπέττυ Βακαλοπούλου) και να αναζητήσει το οδοιπορικό της και το σκεπτικό της, μιλώντας με τους ανθρώπους που την σχεδίασαν, όσους την απέρριψαν, ερευνώντας την γνώμη όσων τους αφορά. 
Οι καλές ιδέες δεν πρέπει να υποστηρίζονται;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε, τώρα να πω ψέματα? Δε γίνεται… Ε λοιπόν το ξέχασα το ραντεβού! Το blog είναι πολύ ωραίο και μπράβο στον Αλέξανδρο που τόστησε και απ’ ότι βλέπω η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική. Σαν φωτογράφος που έχει κάνει και σπουδές αρχιτεκτονικής, ξέρω ότι στην Κυψέλη υπάρχουν πολυκατοικίες σχεδιασμένες από επώνυμους αρχιτέκτονες της δεκαετίας 50-60 με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή τους (νομίζω ότι βρίσκονται στον άξονα της οδού Κυψέλης αλλά η Μπέττυ Βακαλοπούλου μπορεί να μας βοηθήσει σ’ αυτό). Μήπως θα έλεγε τίποτα η ιδέα να ερευνήσουμε τους σημερινούς ένοικους μιας τέτοιας πολυκατοικίας? Νομίζω ότι ο αχταρμάς θα είχε ενδιαφέρον (ηλικιωμένοι που κατοικούν έκτοτε μαζί με Αλβανούς στα υπόγεια). Δεν ξέρω αν αυτό εννοούσατε σε κάτι σχετικό που γράφετε. Επίσης ίσως θα είχε ενδιαφέρον ένα ψάξιμο στα αρχεία των σχολείων της περιοχής (για παράδειγμα αυτού του παλιού νεοκλασικού που βρίσκεται πάνω στην Κυψέλης ανεβαίνοντας δεξιά). Ενημερώστε με για επόμενη συνάντηση αν γίνει πριν την Παρασκευή. Σας χρωστάω και το κειμενάκι για τον Βερτώφ. Χαιρετισμούς,

Ανώνυμος είπε...

καλημερα

μεσα στον ωκεανο των στοιχειων της πρωτης ερευνας, καλο ειναι να εχουμε κατα νου τους χαρακτηρες και τις ιστοριες.