Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Γιατί τα πλήθη εξαγριώνονται

Ένας εξαγριωμένος όχλος ή μια ομάδα διαδηλωτών που μάχεται για ένα κοινό σκοπό δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα μοναχικό άτομο όταν δέχεται εισβολή στην περιοχή του. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Καθώς η πυκνότητα του πλήθους αυξάνει, κάθε άτομο έχει μικρότερο ζωτικό χώρο και αρχίζει να αισθάνεται εχθρικά. Γι' αυτό το λόγο, καθώς το μέγεθος του όχλου αυξάνει, αυτός γίνεται αγριότερος, έτσι ώστε συχνά ξεσπούν συγκρούσεις. η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει το πλήθος, έτσι ώστε το κάθε άτομο να ανακτήσει το ζωτικό του χώρο και να ηρεμήσει.

Μόνο προσφάτως οι κυβερνήσεις και οι πολεοδόμοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την επίδραση που ασκεί η στέρηση του ζωτικού χώρου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι συνέπειες της ζωής σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι εμφανής σε μία μελέτη του πληθυσμού των ελαφιών στη Νήσο Τζέιμς, ένα νησί περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από την ακτή της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ. Πολλά από τα ελάφια πέθαιναν σε μεγάλους αριθμούς, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε άφθονη τροφή, δεν υπήρχαν μεγάλα σαρκοβόρα ούτε και κάποια μεταδοτική ασθένεια. Παρόμοιες μελέτες που έγιναν ακόμα πιο παλιά σε αρουραίους και κουνέλια έδειξαν την ίδια τάση και οι περαιτέρω έρευνες απέδειξαν πως τα ελάφια είχαν πεθάνει από υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης η οποία είχε προκληθεί από το άγχος, καθώς η αύξηση του πληθυσμού μείωνε το ζωτικό χώρο του κάθε ελαφιού. Οι αδένες που παράγουν αδρεναλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό που είχε προκαλέσει τους θανάτους των ελαφιών δεν ήταν η πείνα, η αρρώστια ή η επιθετικότητα του άνθρωπο και των σαρκοβόρων, αλλά η οργανική αντίδραση απέναντι στο άγχος του υπερπληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ανθρώπινου πληθυσμού έχουν επίσης και τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και βίας.


(έρευνα από την Ηρώ)

Allan & Barbara Pease: Γλώσσα του σώματος, εκδόσεις Έσοπτρον, σελ. 248-249


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο
θυμάμαι αντίστοιχα μια ταινία που είχα δει παλαιότερα με τον
Μίκυ Ρούρκ λεγόταν Rumble Fish

http://www.youtube.com/watch?v=F5sAd-VlRAU

Rumble Fish B. J. tells Rusty-James that the Motorcycle Boy is in the pet store looking at fish. Rusty-James finds him there. The fish are Siamese fighting fish, brilliantly colored; they are "rum...

και είχε θέμα ακριβώς αυτό.
Πως η έλλειψη ζωτικού χώρου οδηγεί σε επιθετικότητα και βία.

Dimitris

Alexandros είπε...

Έτσι εξηγείται η αυξημένη εγκληματικότητα της Κυψέλης

Ανώνυμος είπε...

H έρευνα - σχολιασμός είναι από την Πέννυ
σχετικό mail που μας έστειλε 3/2/09 και όχι από την Ηρώ