Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Πρόταση- Νατάσσα -ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Σενάριο

Η Κυψέλη του 50’ αγροτική περιοχή…
1960-σήμερα Σχέδιο πόλης. Πώς μοιράστηκε η γη. Συντελεστές δόμησης, αντιπαροχή και παραθυρα του νόμου προς εκμετάλλευση…
Εικόνες γης που σταδιακά γίνεται τσιμέντο. Συνέπειες – θετικές και αρνητικές.
Η ζωή στην Κυψέλη μέσα από το πρίσμα Ανθρωποι και οικιστικό. Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος.
Κατάληψη και εγκατάλειψη. Συσώρευση ανθρώπων και προβλημάτων.
Μικρές νότες διεξόδου- Συνεύρεση ανθρώπων στους λιγοστούς δημόσιους χώρους.

Κατάληψη

Τι σημαίνει κατάληψη;
Οικιστικό- Άνθρωποι
Η κατάληψη του τσιμέντου
Κυψέλη
πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν παντού και καταλαμβάνουν τα πάντα.

εξωτερικά πλάνα (ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι χώροι)
πολυκατοικίες- νεοκλασικά- εγκαταλελειμένα σπίτια- πλατείες- η Δημοτική Αγορά- πάρκα- αδέσποτα, πουλιά
εσωτερικά
αστική οικογένεια- 30 στιβαγμένοι μετανάστες σ'ένα διαμέρισμα- άστεγοι μετανάστες που κοιμούνται σε πλατείες, φοιτητικά διαμερίσματα κ.α

Αντιπαράθεση εξωτερικών και εσωτερικών πλάνων.

έλλειψη χώρου- άνιση κατανομή χώρου (πχ ρημαγμένα σπίτια και άστεγοι ή στιβαγμένοι άνθρωποι)

Το πάρκο/ πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων

Η κατάληψη της μπουλντόζας

οι κάτοικοι, αντιδράσεις/ συλλογικότητα, μάζοξη, οικειοποίηση του χώρου (φωτιές, τραπεζάκια, προβολή ταινίας κλπ).





Η διέξοδος


Λόγω των ασφικτικών σπιτιών οι κάτοικοι στην Κυψέλη παιρνούν πολύ χρόνο στους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους.
Το πάρτυ στην δημοτική αγορά. χορός/ συνύπαρξη/ διέξοδος.


Πρόσωπα (μέχρι στιγμής)

Ο Abdul- τραγουδιστής της ραπ από το Μαρόκο (ανυπομονεί να καταφέρει να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στο Παρίσι όπου βρίσκεται η αγαπημένη του)
Ο Ahmed- ξυλουργός από το Μαρόκο (έχει αρχίσει να μαθαίνει Ελληνικά και να βρίσκει κάποιες δουλειές ως ξυλουργός)
O Halid- κουρέας από το Μαρόκο (δεν μιλάει Ελληνικά, δεν έχει δουλειά, κοιμάται στην πλατεία μαζί με τον Halil)
Ο Halil - σεκιουριτυ από το Μαρόκο (δεν μιλάει Ελληνικά, δεν έχει δουλειά, κοιμάται στην πλατεία μαζί με τον Halid)

Κ. Γιάννης- θυρωρός της πολυκατοικίας απένατι απο το πάρκο/ πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων. Μένει στην περιοχή πάνω από 20 χρόνια και έχει πολλά (!) να πει!!

Παιδιά από το σχολείο του Χρήστου(;)
και πολλοί κάτοικοι που γνωρισα αυτές τις μέρες στο πάρκο...

καποιες σκεψεις (Θωμά)..
• καταληψη των ιδιοκτητων γης στις απαρχες τις κυψελης - αναρχη οικοδομηση
• καταληψη των εργολαβων στους ελευθερους χωρους - παρκο
• καταληψη πεζοδρομιων απο αυτοκινητα (ισως μπορει να χορεσει και μια ιστορια απο το ασυλο)
• χωροι αδειοι που καταλαμβανουν καιριο αδειο χωρο στην ασφυκτικα γεματη κυψελη
• αν πετυχουμε καταληψεις σχολειων θα ειναι σουπερ
• καταληψη δημοτικου χωρου για αυτοδιαχειρηση - αγορα κυψελης
• στεγαστικη καταληψη πολιτικων αρνητων συνειδησης - λενας καραγιαννη
βεβαια για να στηριξουμε την καταληψη πρεπει να προβαλουμε τις αντιθεσεις ανισης κατανομης χωρου φτωχων - πλουσιων (περιπτωση υπερανετων ψηλων διαμερισματων και στριμογμενων υπογείων)
προβολη βιας στην κυψελη (ελειψη χωρου, αυτοκινητα)
προβολη πολυπολιτισμικου στοιχειου ωστε να φανει το αδυνατο εξευρεσης λυσης με ομοιογενη τροπο.
τα ζωα και η κατάληψη του ζωτικού τους χωρου.


Από παλιότερες αναρτήσεις…


Ονοματοθεσία

Πριν επικρατήσει κατά τους νεότερους χρόνους η ονομασία Kυψέλη, το τοπωνύμιο αναφέρεται σαν «Γυψέλη», «Διψέλη» και «Ύψαλα». H ετυμολογία της λέξης παραμένει ανεξακρίβωτη, παρ' όλο που έχει υποστηριχτεί ότι το «Kυψέλη» αποτελεί παραφθορά του «Γυψέλη», καθώs στις έρημες και λοφώδεις παρυφές των Tουρκοβουνίων σύχναζαν μόνο γύπες. Kάποια στιγμή που η Kυψέλη ήταν ακόμη αδόμητοι λόφοι, πράσινοι με ευθυτενή κυπαρίσσια, οι κάτοικοι της Aθήνας τοποθετούσαν εκεί τις κυψέλες τους για να θρέψουν τις μέλισσες. Μια πιο ελληνοκεντρική εκδοχή υπενθυμίζει πως κυψέλη ονόμαζαν οι αρχαίοι το σεντούκι, την κασέλα..


Περιβάλλον – Πράσινο

Ευελπίδων, πλατεία Κανάρη, Αττικό Άλσος, λόφος Ελικώνος, πλατεία Αμερικής, πλατεία Κολιάτσου, πλατεία Αγίου Ανδρέα, πλατεία Καλλιγά, το λιγοστό πράσινο της Φωκίωνος Νέγρη, πλατεία Αγίου Ανδρέα, πλατεία Αγίου Γεωργίου, πλατεία Μπακογιάννη. Η Κυψέλη έχει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη σε επίπεδο περιοχών πρωτευουσών, με περίπου 1 τ.μ ανά κάτοικο (η αναλογίες που συνάντησα κυμαίνονται μεταξύ 0,5 και 2τμ). Στην περιοχή παράγονται 90 τόνοι απορριμμάτων καθημερινά, ενώ τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα φτάνουν τους 10 τόνους.

Πολλές οι καταγγελίες για δημόσιους η ιδιωτικούς φορείς που καταπατούν τις ελάχιστες Και εγκλωβισμένες περιοχές πρασίνου . Χαρακτηριστική η περίπτωση του πανελληνίου οπού κατέλαβε 6 στερέματα πρασίνου παράνομα ώστε να οικοδομήσει εγκαταστάσεις. Ακολούθησαν την πρωταπριλιά 2007 οι αυτόφωρες συλλήψεις πολιτών επειδή δεντροφύτευαν χώρο του πάρκου, εκτός του Πανελληνίου.

Στη συνέχεια του ίδιου λόφου, επί της οδού Αντιόπης (Α. Κυψέλη επιχειρείται από το δήμο η διάνοιξη οδού διά μέσου βράχου -υπολείμματος των Τουρκοβουνίων- με σκοπό την οικοδόμηση πολυκατοικίας και την εξασφάλιση περισσότερου όγκου οικοδομής σε εργολάβο, παρ' όλο που δεν το επιτρέπει η τοπογραφία της περιοχής, (υψομετρική διαφορά περίπου 18 μ.!) .Η επίμαχη έκταση φέρεται ως ιδιοκτησία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι αναδασωτέα!

Δεν θα εγκατασταθεί πάρκινγκ στο πάρκο Λέλας Καραγιάννη

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Με ένα επιτόπιο πάρτι την ερχόμενη εβδομάδα θα γιορτάσει η Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων (ακριβής ημέρα και ώρα δεν έχουν ακόμη οριστεί) τη... διάσωση του λεγόμενου και πάρκου «Λέλας Καραγιάννη» που βρίσκεται στη συμβολή των ανωτέρω οδών. Προχθές, τελευταία ημέρα του Ιουνίου, η δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της νομαρχίας απέρριψε το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για την κοπή 12 υπεραιωνόβιων δένδρων που θα καθιστούσαν την έκταση πρόσφορη για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Να σημειωθεί ότι σε ακτίνα κοντινή του εκτάσεως δύο στρεμμάτων πάρκου, ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή όπως η Κυψέλη, λειτουργούν έξι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης.

«Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων» εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαρίνα Βήχου, τέως διαμερισματική σύμβουλος του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή πόλη». Η επιτροπή συγκέντρωσε περίπου 3.300 υπογραφές σε διάστημα σχεδόν τριών μηνών και πραγματοποίησε αρκετές δενδροφυτεύσεις. Στη διάσωση του πάρκου «συντέλεσαν και οι προσπάθειες του πρώην δασάρχη Πάρνηθας, κ. Γιώργου Αμοργιανιώτη», προσθέτει η κ. Βήχου. Ο δήμος μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία είχαν ζητήσει πέρυσι τον Μάρτιο (5/3/07) από τη Διεύθυνση Δασών να εγκρίνει την κοπή 34 δένδρων. Παρά την αρνητική απάντηση της τελευταίας, απευθύνθηκαν εκ νέου στην πολεοδομία. Ωστόσο, ο αρμόδιος δασάρχης ενημέρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την πολεοδομία να μην προχωρήσει σε έγκριση της κοπής δένδρων. Επόμενο βήμα είναι «να ζητήσουμε τη συνδρομή του δασαρχείου για το πότισμα, το οποίο τώρα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με πρωτοβουλία του δήμου».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/07/2008_276175

Οικιστικό
Ένα άρθρο του περιοδικού «Colours» έλεγε ότι η πρώτη πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά του κόσμου ήταν κάπου στο Τόκιο, κι η δεύτερη «Kipseli, Athens». Δεν είχε φωτογραφία, αλλά θα μπορούσα να τους είχα δώσει μία από το μπαλκόνι μου. Το διαμέρισμά μου είναι στον έκτο όροφο και από εκεί συνειδητοποιείς τι σημαίνει ακριβώς «δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά στον κόσμο». Στοιβαγμένα σπίτια-κουτιά, σκεπές από κεραίες, διπλοπαρκαρισμένα αμάξια, σώβρακα απλωμένα σε δορυφορικές κι άνθρωποι-μελισσούλες, πιο προφητικό όνομα απ' το «κυψέλη» δεν θα μπορούσαν να είχαν βρει κάποτε. Αν επιστρέφεις γρήγορα στο σπίτι μετά τη δουλειά, δεν θα καταλάβεις ποτέ τίποτα απ' όσα συμβαίνουν εδώ - πέρα απ' το πρόβλημα πάρκινγκ, την ασχήμια της και τη βρομιά.

Διατηρητέα

Η Κυψέλη έχει ακόμη εκατοντάδες διατηρητέα, αφημένα στην όποια τύχη τους επιφυλάσσουν οι ιδιοκτήτες τους.

• Το σπίτι της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, του 1923, κηρύχθηκε διατηρητέο το 1995 και αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων το 1997.

• Το σπίτι της Κάλλας (Πατησίων 61), του 1925, ανήκει στο ΝΑΤ από το 1950. Το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Μέχρι το 1999 ήταν μισθωμένο. Υπέστη ζημιές από το σεισμό, ευτυχώς επισκευάσιμες. Έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο.

•Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, δίπλα στη Φωκίωνος Νέγρη, ο δήμος επιδίωξε την κατεδάφιση για να κάνει κτίριο γραφείων και πάρκινγκ. Μεσολαβούν οι κάτοικοι και το κτίριο κηρύσσεται διατηρητέο. Ο δήμος το αφήνει τρία χρόνια κλειστό. Πέρσι, οι κάτοικοι το άνοιξαν, το καθάρισαν και το λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο.

Ζωή κάτω από τη γη, ΚΥΨΕΛΗ

Στην γειτονιά των Αφρικανών, την Κυψέλη, και συγκεκριμένα σ' ένα υπόγειο στην οδό Τήνου συναντιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα Αφρικανοί από πολλές χώρες της Μαύρης Ηπείρου, συζητώντας για τη δυσβάσταχτη καθημερινότητά τους.

EMPTY SPACES
Στην Κυψέλη υπάρχουν αναξιοποίητα 1.200 εγκαταλειμμένα σπίτια.

CULTURE
Πολλά καφέ-μπαρ και εστιατόρια, κυρίως στην περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη, 5 κινηματογράφοι αλλά και περισσότερα από 10 θέατρα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: