Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μια οικογένεια από τη Νιγηρία στη Κυψέλη

06/02/08: Παρασκευή βράδι η Marie Noell είχε κανονίσει ένα ραντεβού με μια αφρικανική οικογένεια. Έτσι η Φωτεινή και η Αναστασία  μαζί με τη  Marie Noell συναντήσαμε την αφρικανική οικογένεια από τη Νιγηρία στο διαμέρισμά τους στη Κυψέλη, στα όρια Άνω Κυψέλης και Πολυγώνου.

 

Η Φρανσέσκα μας υποδέχτηκε με ήρεμο φωτεινό χαμόγελο ενώ ένα από τα δυο παιδιά της κοιμόταν και το άλλο έκανε τις ασκήσεις του. Η Φρανσέσκα ζει στην Ελλάδα επτά χρόνια κι όλα στη Κυψέλη. Παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Δήμο για μητέρες που έχουν παιδιά σε παιδικό σταθμό. Επίσης, εργάζεται ως καθαρίστρια. Ο άντρας της, ο Σαμ, ζει 18 χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει άνετα την Ελληνική γλώσσα, παίζει gospel στην Αγγλικανική Εκκλησία και παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίστηκαν στη πατρίδα τους και το γεγονός αυτό έφερε την Φρανσέσκα στη Κυψέλη.  Η συζήτηση που είχαμε μαζί τους έγινε στα Αγγλικά.

 

Ευθύς τους εξηγήσαμε ότι αναζητούμε χαρακτήρες για το ντοκυμαντέρ της Κυψέλης στο πλαίσιο των επιμορφωτικών μαθημάτων που παρακολουθούμε και μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας βρουν φίλους ή γνωστούς τους που θα είχαν ενδιαφέρον ή άμεση ανταπόκριση. Η Φρανσέσκα απέκλεισε τον εαυτό της γιατί είναι ντροπαλή. Ο δε Σαμ απλά πρότεινε να μας διευκολύνει στις επαφές και να μας δώσει πληροφορίες για τους Αφρικανούς γενικότερα στη Κυψέλη μιας και ο ίδιος δραστηριοποιείται χρόνια με την οργάνωση της αφρικανικής κοινότητας.  

 

Μας είπε ότι η Κυψέλη κι η Ομόνοια είναι τα δυο κύρια σημεία  που γνωρίζουν οι Αφρικανοί στην Αθήνα από όπου κι αν έρχονται. Οι Νιγηριανοί αποτελούν πλειοψηφία στη Κυψέλη σε σχέση με άλλους Αφρικανούς όπως από Κένυα, Ουγκάντα, Αίγυπτο κτλ.  Οι ίδιοι κατάγονται από τη φυλή Ibo μια από τις τρεις μεγαλύτερες φυλές της Νιγηρίας. Η κάθε φυλή έχει τη δική της γλώσσα που δεν κατανοούν οι άλλες φυλές. Έτσι η κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των φυλών είναι η Αγγλική.

Έτσι, μας ενημέρωσαν για το Νιγηριανό Κονγκρέσο που γίνεται στη Κυψέλη. Η κάθε φυλή κάνει το δικό της κονγρέσο. Αυτή την εβδομάδα η φυλή των ibo της Νιγηρίας θα συγκεντρωθεί για το καθιερωμένο κονγκρέσο στην οδό Σκίνου.  Ζητήσαμε να πάρουμε πλάνα.  Περιμένουμε απάντηση.

 

Ανάμεσα στις συνήθειες των Αφρικανών, κάθε Κυριακή πρωί μεταξύ 10.00 – 12.00 η ώρα είναι και η λειτουργία της Αφρικανικής εκκλησίας που βρίσκεται στη Κυψέλη. Συχνά οι Νιγηριανές αλλά και όλες οι Αφρικάνες φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές του όταν ο καιρός τους το επιτρέπει. Έτσι μια επίσκεψη στην Αφρικανική εκκλησία θα είχε ενδιαφέρον αφού εξασφαλίσουμε πρόσβαση από το Πάστορα  και για τη λήψη πλάνων. Ο Σαμ θα μιλήσει στο Πάστορα και θα μας ενημερώσει.

 

Ως γονείς η Φρανσέσκα και ο Σαμ μας επισημαίνουν το πρόβλημα που αντιμετώπισαν με την εγγραφή των παιδιών τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Με την προϋπόθεση ότι η μητέρα εργάζεται, τα παιδιά έχουν προτεραιότητα στο Δημόσιο Παιδικό Σταθμό. Όμως οι περισσότερες μητέρες εργάζονται σε αδήλωτη εργασία και για αυτές είναι δύσκολα τα πράγματα. Συχνά υπάρχουν σταθμοί και σχολεία όπου κυριαρχεί η Αλβανική μειονότητα και συνεπώς να αποκλείει την εγγραφή παιδιών από άλλες εθνότητες ή μειονότητες μεταναστών. Ο Σαμ επιθυμεί σε όλα τα επίπεδα μια αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελληνική πολιτική.

 

Γενικά η συζήτηση με την Φρανσέσκα και το Σαμ μας έδωσε αρκετά ερεθίσματα και είναι πρόθυμοι να μας φέρουν σε επαφή με άλλους Αφρικανούς.

 

Νεότερα συντόμως.


(κείμενο από την Αναστασία)


Δεν υπάρχουν σχόλια: