Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Έχουμε ένα όνειρο-Πάρτυ στη Δημοτική Αγορά





Το Σάββατο 29/11 η Άννα, ο Θωμάς και εγώ πήγαμε στην αντιρατσιστική εκδήλωση της Δημοτικής Αγοράς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες νεαρών μεταναστών ζητώντας ίσα δικαιώματα και δηλώνοντας οτι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Αφρικανοί, Ρώσοι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Έλληνες μπορούν και θέλουν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Λίγο αργότερα η εκδήλωση μετατράπηκε σε ένα ξέφρενο πάρτυ στο οποίο διαπιστώσαμε αυτήν την εντυπωσιακή συνύπαρξη τόσων λαών μέσω της μουσικής!
Φεύγοντας από την Δημοτική Αγορά, δεν μπορούσα να ξεχάσω τις έντονες εικόνες αυτών των ανθρώπων που μιλώντας την ίδια γλώσσα (όλοι οι μετανάστες μιλούσαν μεταξύ τους άψογα Ελληνικά) χορεύανε ενωμένοι και ήταν πραγματικά χαρούμενοι. Όλα αυτά, σ΄ένα χώρο που θυμίζει κάτι μεταξύ πλατείας χωριού και ανεξάρτητου καλλιτεχνικού πολυχώρου κάπου στο ανατολικό Λονδίνο ή το Βερολίνο.
Απαντώντας στο πολύ σωστό ερώτημα του Αλέξανδρου περί κατεύθυνσης στο θέμα των μεταναστών, μετά το Σάββατο για μένα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της συνύπαρξης και οι μετανάστες σε νεαρή κυρίως ηλικία που παρόλα τα προβλήματα τους ξέρουν να διασκεδάζουν και συνυπάρχουν τόσο φυσικά. Τέλος, αυτός ο ιδιόμορφος χώρος της Δημοτικής Αγοράς που αν και κρύος από την έλλειψη θέρμανσης και με λιγοστά μέσα, είναι ίσως ο μοναδικός χώρος στην Αθήνα που μπορείς να πας με με τον σκύλο σου, με το δικό σου φαγητό και να αφήσεις τα παιδιά σου να τρέχουν και να χορεύουν με τους "μεγάλους" συνθέτοντας ένα μωσαϊκό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία.

ΥΓ: Έχω τραβήξει αποσπάσματα και σε βίντεο, αλλά αυτό μάλλον από κοντά...

1 σχόλιο:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ είπε...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ "ΓΕΜΙΖΕΙ" ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ???